Verdiepingsdag voedselbossen 14 september

6 september 2019

Uitnodiging aan alle belangstellenden voor de Verdiepingsdag Voedselbossen.
Deze is op zaterdag 14 september bij de Tasca in Markelo.

Voor informatie en aanmelding: neem contact op met Liane Lankreijer via 06-23427057 of liane.lankreijer@gmail.com

De bijeenkomst is van 10 tot 15 uur en heeft als doel het vergroten van kennis omtrent wet- en regelgeving rondom een voedselbos.

doe de voetafdruktest

20 juli 2019

Iedereen heeft een stukje van de aarde nodig om te leven. Dit stukje is nodig om bijvoorbeeld:
* je voedsel te verbouwen;
* je huis te verwarmen;
* je afval te laten verwerken;
* je kleding te produceren;
* of naar je werk te reizen.

Wist je dat de gemiddelde Nederlander wel 12 voetbalvelden nodig heeft?
Hoeveel ruimte heb jij nodig? Doe hier de test en bereken jouw eigen voetafdruk!

markelokaal maakt de cirkel rond

10 mei 2019

Al enkele jaren verbouwt de coöperatie MarkeLokaal op kleine akkertjes in Markelo oude graansoorten zoals spelt en Sint-Jansrogge. In 2019 zijn we ook met emmertarwe gestart.
Het proces van voorbewerking, inzaaien en oogsten neemt de coöperatie zelf ter hand. We werken zonder bestrijdingsmiddelen.
Het graan wordt door de molen gemalen tot meel en de bakker bakt er producten van.
Bij bakker Meinders wordt op de zaterdag MarkeLokaal speltbrood en roggestoet verkocht.

Dit jaar liggen er ook bij Plus Blankhorst producten van MarkeLokaal in het schap: heerlijk smeuïg  roggebrood, spelt-crackers en binnenkort kwalitatief hoogwaardige pasta, gemaakt van onze eigen spelt.
Bij de Molen van Buursink, de Welkoop en de Kaaswinkel is MarkeLokaal roggemeel en speltbloem te koop.

Een deel van de graanoogst wordt gebruikt als hoogwaardig veevoer. Uiteindelijk wordt daar op “Erve Voordes” en “Twentse Scharrel” lokaal vlees van geproduceerd. Bij bistro-restaurant “de Tasca” staan de lokale producten op de kaart.

MarkeLokaal heeft zo de hele cyclus rond gemaakt. Van grond tot een eetbaar product.

We gaan op deze weg door en hopen nog meer lokale producten aan deze cyclus toe te voegen.

ruilmarkt MarkeLokaal 27 april

27 april 2019

Op zaterdag 27 april (Koningsdag) organiseerde MarkeLokaal een planten- zaden- en stekjes ruilmarkt op het Kaasplein in Markelo. 

Ondanks de enorme regenbuien kwamen er toch 10 mensen Impale sperziebonen, bloemenzaad, dahliaknollen, honing, plantenlebels, appelsap, bieslook, munt, boekweitzaad en raykosakzaad ruilen. 
Volgend jaar houden we weer een ruilmarkt voor zaden, planten en stekjes.

oergewas emmertarwe ingezaaid

3 april 2019

De bakkers hebben ons voor het 'MarkeLokaal brood' gevraagd om een tarwesoort.
Dit is EMMERTARWE geworden, ook wel tweekoren genoemd. Inmiddels zijn twee percelen aan de Herikerweg en aan de Postweg hiermee ingezaaid.
Brood, gemaakt van emmertarwe, is vochtig en notig van smaak. En vanwege een laag gehalte aan gluten kan van emmertarwemeel alleen brood worden gemaakt door koud rijzen en zuurdesem.

De emmertarwe behoort tot een van de oudste cultuurgewassen ter wereld, en kan maximaal 200 cm hoog worden.
Al 19.000 jaar geleden werd emmertarwe door jager-verzamekaars verzameld en gegeten en
in Nederland kennen we het gewas sinds de nieuwe steentijd.
Inmiddels wordt het gewas weer op kleine schaal in Nederland verbouwd, vooral om er bier van te maken.

Emmertarwe wordt ook gebruikt bij het maken van bier, risotto en pasta.

MarkeLokaal zaait voor bijen

23 maart 2019

De bloemrijkdom in het buitengebied neemt al jarenlang sterk af en daarmee ook het leefgebied voor insecten, boerenlandvogels en andere dieren. Gelukkig zaaien steeds meer mensen (een deel van) hun grond in met een bloemenmengsel. Landschap Overijssel ondersteunt het aanleggen van bloemrijke plekken door collectieve inkoop van inheems zaaigoed en door het verspreiden van kennis over aanleg, ontwikkeling en beheer.

Mensen die bij MarkeLokaal zijn aangesloten zaaien momenteel op hun terrein het Akkerbloemenmengsel.
Dit is een mengsel van Bolderik, Korenbloem, Gele ganzenbloem, Echte kamille, Bleke klaproos, Grote klaproos en Reukloze kamille.



Bessenstruiken op het kaasplein

18 maart 2019

In overleg met Gemeente en Gildebor is er tegenover de Plus-markt een bessenplantsoen aangeplant.
Wij van MarkeLokaal mogen de bessen straks oogsten, dus we zijn erg benieuwd hoe het verder gaat.

macaroni van onze spelt

16 maart 2019

Op dit moment wordt van een gedeelte van de spelt die in 2018 door MarkeLokaal geoogst is  heerlijke macaroni gemaakt bij Keuper Pasta in Hengevelde.
De macaroni wordt verpakt in milieuvriendelijke papieren zakjes en is binnenkort te koop.

Proefpakjes roggebrood

21 februari 2019

MarkeLokaal heeft vandaag proefpakjes roggebrood, gebakken van rogge van MarkeLokaal akkers, opgehaald bij bakker Nijkamp in Dijkerhoek. We hebben nog genoeg rogge. We streven ernaar dat het roggebrood ook in Markelo in de winkels te koop is. Daarover gaan we binnenkort in gesprek met de ondernemers in Markelo. Wordt vervolgd dus!

Bidbook langjarig landschapsbeheer bijna klaar!

1 februari 2019

Het aanbod van MarkeLokaal aan de provincie voor een nieuwe manier van langjarig landschapsbeheer is bijna klaar. Het concept wordt nu door verschillende mensen kritisch doorgelezen. In maart hopen we het bidbook af te kunnen ronden.

Weer nieuwe aanmeldingen voor graanakkers

14 januari 2019

Er hebben zich afgelopen maanden weer spontaan twee eigenaren van grond gemeld, die hun perceel beschikbaar willen stellen aan MarkeLokaal voor de teelt van graan. Gaat om lokaties aan de Postweg en de Herikerweg. De percelen worden binnenkort bezocht en er worden afspraken gemaakt voor het zaaien van zomergraan. Op een van de percelen willen we experimenteren met Emmertarwe, een oud soort tarwe.