Schijveneg voor onderwerken vanggewas maakt glyfosfaat overbodig

28 maart 2020

Coöperatie Markelokaal heeft sinds kort een SCHIJVENEG.
Ook zeer geschikt voor het onderwerken van vanggewassen, waardoor het gebruik van glyfosfaat bij vanggewassen niet meer nodig is. De komende periode gaan we als Markelokaal op een proefveld ervaring opdoen. Ons idee is om de schijveneg  op termijn ook te kunnen inzetten op  andere Markelose agrarische percelen.
"Verduurzaming doen we gewoon met elkaar!"

Zie deze link voor verder informatie.



afgelast: RUILMARKT VOOR ZAADJES,STEKJES,PLANTJES OP KONINGSDAG

25 maart 2020

Helaas kan de Ruilmarkt  op Koningsdag dit jaar geen doorgang vinden vanwege de regels rond het Corona-virus.



RUILMARKT VOOR ZAADJES,STEKJES,PLANTJES OP KONINGSDAG 

29 februari 2020

Kom ook op Koningsdag - 27 april - tussen 10 en 11 uur naar het Kaasplein. En neem jouw bijzondere zaadjes, stekjes, en producten mee om te ruilen met andere tuinliefhebbers.

De ruilmarkt vindt plaats op het Kaasplein, en is gratis toegankelijk voor wie maar wil.

workshop over biodiversiteit in het beaufort goed bezocht

28 februari 2020

Vandaag veel belangstelling tijdens workshop met Eddy Schabbink van IPC Groen over biodiversiteit van gemeente Hof van Twente in samenwerking met Coöperatie Markelokaal.
Met echt samenwerken kunnen we onze leefomgeving mooier, leefbaarder en biodiverser maken.

Heerlijk recept bananenbrood met roggemeel

13 januari 2020

Wil van Egmond-Dijkstra stuurde ons het recept van dit heerlijke bananenbrood, gemaakt met roggemeel.
Het is niet moeilijk te maken en kan bijna niet mislukken!
Probeer het zelf via dit recept.

Smakelijk!

KRUIDKOEKRECEPT MARKELOKAAL GEKOZEN

4 december 2019

De oproep van MarkeLokaal ‘wie bakt de lekkerste kruidkoek van ons meel‘ leverde 7 inzendingen op. Met smaak werden alle 7 kruidkoeken geproefd en beoordeeld door een groep van 20 vrijwilligers die allen een link hebben met de Coöperatie MarkeLokaal.
Zie: https://www.maarkelsnieuws.nl/?p=88658 

Vanavond werd bij De Tasca bekendgemaakt dat de kruidkoek van Fred Schmidt op de eerste plek eindigde. Men was het unaniem eens dat deze koek het predicaat ‘Maarkelse Kruidkoek’ mag gaan dragen. Fred reageerde verrast: “Niet verwacht dat mijn koek op de eerste plaats zou eindigen”. Fred houdt van koken en bakte vroeger ook met regelmaat, maar de laatste tijd toch iets minder. “De oproep op Maarkelsnieuws vond ik zo leuk. Ik heb de uitdaging dan ook aangepakt en ben aan het bakken geslagen”, aldus Fred. Het recept van zijn kruidkoek heeft hij uitgewerkt en zal naar de bakker gaan zodat de ‘Maarkelse Kruidkoek’ aan het rijtje van vaste producten kan worden toegevoegd.

Met veel dank aan Marjan Noteboom

Markelokaal erfgoed ster

30 november 2019

Markelokaal: Erfgoed Ster Anders Boeren
Op de website van Het Oversticht is te zien dat MarkeLokaal meedoet aan Erfgoed Sterren, een wedstrijd voor iedereen die de verbinding legt tussen maatschappelijke doelen en erfgoed.
Zie https://hetoversticht.nl/markelokaal-erfgoed-ster-anders-boeren  
Waarom MarkeLokaal een inspirerend voorbeeld is voor anderen en daarom uitgeroepen is tot 'Erfgoed Ster' in de categorie ‘Anders boeren.’

'Markethon' 13 november

13 november 2019

De afgelopen twee jaar heeft MarkeLokaal hard gewerkt
aan een model voor langjarig landschapsbeheer.
MarkeLokaal heeft Marb Consultancy gevraagd om
samen met experts en mensen uit het gebied te werken
aan een praktische invulling van dit model.
Er is gekozen om een creatieve werksessie te
organiseren, de 'Markethon'. Afkomstig van het idee van
een Hackathon. Drie groepen gaan met elkaar de strijd
aan om tot het beste idee te komen.

Zie hier het verslag!

Verdiepingsdag voedselbossen 14 september

6 september 2019

Uitnodiging aan alle belangstellenden voor de Verdiepingsdag Voedselbossen.
Deze is op zaterdag 14 september bij de Tasca in Markelo.

Voor informatie en aanmelding: neem contact op met Liane Lankreijer via 06-23427057 of liane.lankreijer@gmail.com

De bijeenkomst is van 10 tot 15 uur en heeft als doel het vergroten van kennis omtrent wet- en regelgeving rondom een voedselbos.

doe de voetafdruktest

20 juli 2019

Iedereen heeft een stukje van de aarde nodig om te leven. Dit stukje is nodig om bijvoorbeeld:
* je voedsel te verbouwen;
* je huis te verwarmen;
* je afval te laten verwerken;
* je kleding te produceren;
* of naar je werk te reizen.

Wist je dat de gemiddelde Nederlander wel 12 voetbalvelden nodig heeft?
Hoeveel ruimte heb jij nodig? Doe hier de test en bereken jouw eigen voetafdruk!

markelokaal maakt de cirkel rond

10 mei 2019

Al enkele jaren verbouwt de coöperatie MarkeLokaal op kleine akkertjes in Markelo oude graansoorten zoals spelt en Sint-Jansrogge. In 2019 zijn we ook met emmertarwe gestart.
Het proces van voorbewerking, inzaaien en oogsten neemt de coöperatie zelf ter hand. We werken zonder bestrijdingsmiddelen.
Het graan wordt door de molen gemalen tot meel en de bakker bakt er producten van.
Bij bakker Meinders wordt op de zaterdag MarkeLokaal speltbrood en roggestoet verkocht.

Dit jaar liggen er ook bij Plus Blankhorst producten van MarkeLokaal in het schap: heerlijk smeuïg  roggebrood, spelt-crackers en binnenkort kwalitatief hoogwaardige pasta, gemaakt van onze eigen spelt.
Bij de Molen van Buursink, de Welkoop en de Kaaswinkel is MarkeLokaal roggemeel en speltbloem te koop.

Een deel van de graanoogst wordt gebruikt als hoogwaardig veevoer. Uiteindelijk wordt daar op “Erve Voordes” en “Twentse Scharrel” lokaal vlees van geproduceerd. Bij bistro-restaurant “de Tasca” staan de lokale producten op de kaart.

MarkeLokaal heeft zo de hele cyclus rond gemaakt. Van grond tot een eetbaar product.

We gaan op deze weg door en hopen nog meer lokale producten aan deze cyclus toe te voegen.

ruilmarkt MarkeLokaal 27 april

27 april 2019

Op zaterdag 27 april (Koningsdag) organiseerde MarkeLokaal een planten- zaden- en stekjes ruilmarkt op het Kaasplein in Markelo. 

Ondanks de enorme regenbuien kwamen er toch 10 mensen Impale sperziebonen, bloemenzaad, dahliaknollen, honing, plantenlebels, appelsap, bieslook, munt, boekweitzaad en raykosakzaad ruilen. 
Volgend jaar houden we weer een ruilmarkt voor zaden, planten en stekjes.

oergewas emmertarwe ingezaaid

3 april 2019

De bakkers hebben ons voor het 'MarkeLokaal brood' gevraagd om een tarwesoort.
Dit is EMMERTARWE geworden, ook wel tweekoren genoemd. Inmiddels zijn twee percelen aan de Herikerweg en aan de Postweg hiermee ingezaaid.
Brood, gemaakt van emmertarwe, is vochtig en notig van smaak. En vanwege een laag gehalte aan gluten kan van emmertarwemeel alleen brood worden gemaakt door koud rijzen en zuurdesem.

De emmertarwe behoort tot een van de oudste cultuurgewassen ter wereld, en kan maximaal 200 cm hoog worden.
Al 19.000 jaar geleden werd emmertarwe door jager-verzamekaars verzameld en gegeten en
in Nederland kennen we het gewas sinds de nieuwe steentijd.
Inmiddels wordt het gewas weer op kleine schaal in Nederland verbouwd, vooral om er bier van te maken.

Emmertarwe wordt ook gebruikt bij het maken van bier, risotto en pasta.

MarkeLokaal zaait voor bijen

23 maart 2019

De bloemrijkdom in het buitengebied neemt al jarenlang sterk af en daarmee ook het leefgebied voor insecten, boerenlandvogels en andere dieren. Gelukkig zaaien steeds meer mensen (een deel van) hun grond in met een bloemenmengsel. Landschap Overijssel ondersteunt het aanleggen van bloemrijke plekken door collectieve inkoop van inheems zaaigoed en door het verspreiden van kennis over aanleg, ontwikkeling en beheer.

Mensen die bij MarkeLokaal zijn aangesloten zaaien momenteel op hun terrein het Akkerbloemenmengsel.
Dit is een mengsel van Bolderik, Korenbloem, Gele ganzenbloem, Echte kamille, Bleke klaproos, Grote klaproos en Reukloze kamille.



Bessenstruiken op het kaasplein

18 maart 2019

In overleg met Gemeente en Gildebor is er tegenover de Plus-markt een bessenplantsoen aangeplant.
Wij van MarkeLokaal mogen de bessen straks oogsten, dus we zijn erg benieuwd hoe het verder gaat.

macaroni van onze spelt

16 maart 2019

Op dit moment wordt van een gedeelte van de spelt die in 2018 door MarkeLokaal geoogst is  heerlijke macaroni gemaakt bij Keuper Pasta in Hengevelde.
De macaroni wordt verpakt in milieuvriendelijke papieren zakjes en is binnenkort te koop.

Proefpakjes roggebrood

21 februari 2019

MarkeLokaal heeft vandaag proefpakjes roggebrood, gebakken van rogge van MarkeLokaal akkers, opgehaald bij bakker Nijkamp in Dijkerhoek. We hebben nog genoeg rogge. We streven ernaar dat het roggebrood ook in Markelo in de winkels te koop is. Daarover gaan we binnenkort in gesprek met de ondernemers in Markelo. Wordt vervolgd dus!

Bidbook langjarig landschapsbeheer bijna klaar!

1 februari 2019

Het aanbod van MarkeLokaal aan de provincie voor een nieuwe manier van langjarig landschapsbeheer is bijna klaar. Het concept wordt nu door verschillende mensen kritisch doorgelezen. In maart hopen we het bidbook af te kunnen ronden.

Weer nieuwe aanmeldingen voor graanakkers

14 januari 2019

Er hebben zich afgelopen maanden weer spontaan twee eigenaren van grond gemeld, die hun perceel beschikbaar willen stellen aan MarkeLokaal voor de teelt van graan. Gaat om lokaties aan de Postweg en de Herikerweg. De percelen worden binnenkort bezocht en er worden afspraken gemaakt voor het zaaien van zomergraan. Op een van de percelen willen we experimenteren met Emmertarwe, een oud soort tarwe.